Zorg
Visie op zorg
Alle leerlingen op de Harlekijn zijn unieke kinderen met eigen specifieke capaciteiten en gedragskenmerken. Door gebruik te maken van gedifferentieerde instructie, verlengde instructie en extra hulp of door het compacten en verrijken van de stof zijn we dagelijks bezig om aan te sluiten op die specifieke behoeften.
Er zijn ook kinderen die nog extra zorg nodig hebben binnen de klas. Wij hebben voorzieningen getroffen voor leerlingen, die moeilijkheden ondervinden in hun leer- en ontwikkelingsproces. Dit kan zowel gedragsmatig als leer-technisch zijn, waarbij gekeken wordt naar uitschieters naar boven en uitschieters naar beneden. Met de getroffen voorzieningen willen wij ervoor zorgen dat elke leerling van de Harlekijn een doorgaande ontwikkeling doormaakt die recht doet aan deze leerling.
In de schoolgids vindt u informatie over:
- Wie zorgt er voor uw kind?
- Vaste onderdelen van onze zorg
- Onderzoek en hulpmiddelen
- Toetsen en testen
- Passend onderwijs
- Modules op Maat
- Dyslexie
- Hoog-/meerbegaafdheid
- Zorgteams in Son en Breugel
- Pesten
- Jeugdgezondheidszorg
Dyslexieprotocol
Het dyslexieprotocol van basisschool de Harlekijn is ontstaan op verzoek van leerkrachten en ouders. In het dyslexieprotocol staan op een praktische en overzichtelijke wijze de
stappen die op de Harlekijn ondernomen worden als er sprake is van mogelijke dyslexie. Het is dan ook bedoeld voor leerkrachten als leidraad bij het (dagelijks) handelen in de klas. Tevens is het protocol bedoeld voor ouders die graag meer informatie willen verkrijgen over de
aanpak van en werkwijze rondom dyslexie op de Harlekijn. Hebt u, na het lezen van het document nog vragen of opmerkingen, dan kunt u altijd terecht bij de leerkracht van uw kind, de intern begeleider of de directie.
Klik hier voor het Dyslexieprotocol
Dyslexie
Dyslexie wordt gekenmerkt door hardnekkige problemen in de automatisering van de woordidentificatie (lezen) en/of schriftbeeldvorming (spellen).
In verreweg de meeste gevallen van dyslexie ligt de oorzaak van de problemen op het terrein van de fonologische verwerking en de toegankelijkheid van taalkennis. Kinderen met dyslexie hebben een ernstige lees- en/of spellingachterstand. De lees- en spellingproblemen zijn een gevolg van een onvolledige en/of moeizame automatisering van het lees- en spellingproces. Dyslectische kinderen hebben problemen met het snel en accuraat benoemen van de bekende (talige) informatie. Kinderen met dyslexie lezen en spellen vaak langzaam en maken veel fouten; de problemen nemen over het algemeen toe naarmate de lees- en/of spellingtaak complexer wordt en bij tijdsdruk of spanning. Bij kinderen met dyslexie is het lees- /spellingprobleem hardnekkig, d.w.z. dat extra, planmatige en intensieve en didactische maatregelen en remediëringsinspanningen nauwelijks leiden tot een verbetering van lees- en spellingvaardigheid.
Schoolondersteuningsprofiel
Klik op onderstaande link om het Schoolondersteuningsprofiel 2018-2022 te openen.